škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Štěstí není něco, co k člověku přijde jen tak. Přichází spolu s našimi činy. (Dalajláma)

Chemická olympiáda 2012/13

Je všeobecně známo, že chemie nepatří mezi nejoblíbenější předměty. Ti starší si možná ještě vzpomenou a ti mladší, ať vědí, co je čeká. Atomy, molekuly, moly… značky, vzorce, reakce… filtrace, destilace, sublimace… kyseliny, hydroxidy, soli. Koroze, hoření a hašení (ohně i vápna)… výpočty a rovnice – a to jsme pouze v osmičce.

Přesto se i letos našli tři odvážlivci z 9. třídy, kteří byli ochotni poprat se s chemií nad rámec školní výuky a přihlásili se do chemické olympiády. Ta se skládá z teoretické a praktické části. Tak se naši soutěžící již od prosince samostatně doma potýkali s úkoly, které jim nastražili čtyři námořníci Oxyž, Flox, Terrik a Aquik. Řešili řadu úkolů, například hoření látek, reakce kovů a oxidů kovů s vodou, určování pH roztoků, rozlišování druhů vod, ale prováděli také výpočty, zápisy dějů chemickými rovnicemi a udělali jednoduchý domácí pokus. Zúčastnění žáci své snažení završili ve škole praktickou částí. Čekaly je pokusy na určování druhů vod a pomocí chemických reakcí určovali předložené roztoky.

Za všechny splněné úkoly teoretické i praktické části mohli soutěžící získat rovných 100 bodů. Vítězem letošního ročníku školního kola ChO se stal Denis Pěkný s krásným ziskem 80,5 bodu a postupuje tak do okresního kola. Na druhém místě skončil Dušan Mendel (66,5 bodu). Třetí místo obsadil Jan Turek (48,5 bodu).  

Všem soutěžícím děkuji za účast a snahu a vítězi blahopřeji a držím palce v dalším kole.

 


 

chemistrycompetition2013