škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou



Víte že...

Uprostřed každého problému se nachází příležitost. (Albert Einstein)

Dějepisná olympiáda 2023

Ani po více jak půlstoletí nevyšla soustavná, skvělá práce všech autorů a pořadatelů postupových kol Dějepisné olympiády na naší škole vniveč. Bylo to ale jen o pověstný fous. Školního kola 53. ročníku Dějepisné olympiády se letos zúčastnily jen dvě soutěžící – dívky. Chlapci se asi víc obávají pohledět pravdě do očí. Přitom letos připravili kolegové z Katedry pomocných věd historických a archivnictví Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové zadání školního kola, kde v základní části pomáhal k úspěchu více selský rozum než brilantní znalost letopočtů a dějepisných pojmů.
Pracovali jsme s různými prameny – obrázky, mapami i texty. Zkoumali jsme rytířskou zbroj,  úryvky z Kosmovy kroniky i Kristiánovy legendy. Porovnávali jsme architekturu spojenou s křesťanskou kulturou. Připomenuli si nešvary církve v 15. století a chybět nemohl ani text mistra Jana Husi.
Teprve na samém konci na nás čekalo deset rozřazovacích otázek, které rozhodly o tom, kdo má historii více pod kůží a dokáže s informacemi pracovat i ve chvíli, kdy „Google“ stávkuje, nebo jen došlo k výpadku proudu, protože si Sluníčko odplivlo, když vidělo, jak se lidé na planetě Zemi k sobě chovají léta Páně dvoutisícího dvacátého třetího.
Gratulujeme vítězce školního kola Janě Tině Kořené z 9. třídy, která získala v základní části 43 z celkových 60 bodů. Vedlo se jí lépe i v rozřazovacích otázkách, když porazila soupeřku 6:2.
Pedagogický optimismus mi dává víru, že nejsem sám, kdo se těší na již 54. ročník Dějepisné olympiády.

Humor autoři školního kola neztratili, ale před 17 lety se nebáli ani humoru černého.

DO 2006