škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Když mi bylo pět, máma mi říkala, že klíčem ke spokojenému životu je být šťastný. Ve škole se mě pak ptali, co chci v životě dělat. Když jsem odpověděl, že být šťastný, tvrdili mi, že jsem nepochopil zadání. Opáčil jsem, že oni nepochopili život. (John Lennon)

NADÁNÍ JE DAR

Jan Křemen ze 6. třídy naší školy obsadil ve své kategorii okresního kola Matematické olympiády 2. místo ve tvrdé konkurenci žáků víceletých gymnázií.
Po sérii zlatých a stříbrných vavřínů našich recitátorek,  recitátorů a zpěvaček – skvělých úspěchů na poli kulturním, po řadě solidních výsledků v olympiádách a soutěžích spíše naukového zaměření se po dlouhé době podařilo našemu žákovi dosáhnout na mety nejvyšší i v přírodních vědách.

To však jen potvrzuje naše přesvědčení, že nedělají chybu rodiče, kteří nechají i své velmi nadané děti strávit klidné dětství v kruhu svých kamarádů ze sousedství na vesnické škole. Dopřejí jim čas na hraní, který neztratí plněním studijních povinností a předčasným dojížděním na osmileté gymnázium, které mohou neméně úspěšně vystudovat za pouhé čtyři roky.  Rodiče už dobře vědí, že povinností, chvatu a stresu si v budoucím životě užijí dosytosti.

Děkujeme všem rodičům, kteří nám věří, protože dobře víme, že prvním krůčkem k úspěchu v jakémkoliv typu soutěže je nadání, které jste svým ratolestem darovali vy sami. Pak se společně můžeme snažit, aby se děti naučily pilné každodenní práci, která dláždí cestu k jakémukoliv úspěchu. Na samém vrcholku té hory pak stojí trpělivá práce učitelů, kteří se snaží dát všem dětem stejnou měrou, ale nakonec si stejně každý člověk rozhodne sám, jaký krajíc si z toho pecnu ukrojí.

Nadání je dar a také výhra. Největší chybou a hloupostí je zmařit byť jen kousíček toho vzácného daru, kterého se každému z nás dostalo v různé míře i v různých oblastech lidských schopností a dovedností. Ale každý ho ve svém vínku měl. To, že ho pak ztratil nebo na něj zapomněl, je největší prohrou nás rodičů i učitelů. O to víc potom těší úspěchy dětí, které své nadání rozvíjejí. Ještě jednou všem blahopřejeme k jejich úspěchům a děkujeme za skvělou prezentaci naší práce i školy.



Ptačí perspektiva