škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Když mi bylo pět, máma mi říkala, že klíčem ke spokojenému životu je být šťastný. Ve škole se mě pak ptali, co chci v životě dělat. Když jsem odpověděl, že být šťastný, tvrdili mi, že jsem nepochopil zadání. Opáčil jsem, že oni nepochopili život. (John Lennon)

Dravci a sovy

V úterý 11. dubna 2023 přijel žákům 2. stupně a školní družiny zpříjemnit odpoledne pan Michal Procházka ze sokolnické společnosti Teir. Aprílové počasí bylo od rána proměnlivé a nestálé. Naštěstí před jednou hodinou se umoudřilo a ukázky mohly začít. Povídání pana Procházky bylo od začátku poutavé a mělo spád. Přiblížil nám život sov a dravců, jejich úlohu v přírodě a hlavně mnoho zajímavostí. Dozvěděli jsme se, jak poštolka získala své jméno, kde mají sovy uši, kolik myší sní jedna soví rodinka za den, měsíc i rok nebo z jaké vzdálenosti vidí dravec myš.
A koho jsme měli možnost vidět? Kulíška nejmenšího, kterého jsme si mohli všichni pohladit a který si nás získal svojí roztomilostí. Nejeden z nás by si ho nejraději odnesl domů. Sovu pálenou jménem Štěpánek. Ten nás překvapil svým tichým letem a schopností otočit hlavu o 270 stupňů. U výra velkého se nám nechtělo věřit, že patří mezi nejběžnější sovy a jak dokonalé má maskování. Z dravců jsme viděli poštolku obecnou, káně a majestátního orla kamčatského. Úspěšnost lovce se u dravců pozná podle mohutnosti pařátů a orel kamčatský, jak jsme mohli vidět, jím stoprocentně je. Při jeho letové ukázce, kdy byl v naší nejtěsnější blízkosti, se nám chvílemi tajil dech.
Děkujeme panu Procházkovi za program, který byl nejen vzdělávací, ale především poutavý a zábavný. Přiblížil nám část z přírody, která je tak blízko nás, a přesto si jí málokdy všimneme.

Dravci 2023 1Dravci 2023 2Dravci 2023 3