škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Skoč, křídla roztáhneš cestou. (Ray Bradbury)

Děti si vyzkoušely draní peří

Jako za dávných časů si mohli připadat účastníci zajímavé akce v chotovinské základní škole. V prostorách družiny si děti z I. i II. stupně mohly vyzkoušet, jak se kdysi dralo peří. Pozvání přijaly seniorky z blízkého i vzdálenějšího okolí, přinesly peří na draní, dobrou náladu, a dokonce dětem napekly i něco sladkého na zub.
Akce se konala ve čtvrtek 30. a v pátek 31. března. Husí peří darovala rodina Křemenova z Vrážné. Na stolech byly připraveny hrníčky s peřím a odraná peříčka bez pápěrky se házela do velké společné mísy. Dračky dětem vysvětlily, jak se peří dere, pomáhaly, povídaly a vyprávěly o této zajímavé tradici. Zkrátka atmosféra jako za starých časů.
Peří se dralo většinou mezi Vánocemi a Velikonocemi. Chalupy se střídaly a ženy za dlouhých večerů draly a draly. U toho se povídalo, zpívalo a vzpomínalo. Často chodili se ženami i muži, ti hráli karty a děti si v koutku nebo na peci hrály a hlavně poslouchaly, co si dospělí povídají. Peří se pak používalo hlavně do peřin a polštářů.
Školákům se akce moc líbila, naučili se něco nového a zajímavého. Také se povídalo a všichni si užili i spoustu legrace. Třeba když se dračky a děti vzájemně zkoušely z násobilky.   
 dracky 1 2023dracky 2 2023