škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Zjistil jsem, že většina lidí se dostane kupředu v době, kdy ostatní mrhají svým časem. (Henry Ford)

Hour of Code 2022

Další skupina našich žáků se na počátku prosince v rámci volitelného předmětu Praktikum práce na PC připojila k půldruhé miliardě lidí, kteří díky projektu Hour of Code – Hodina kódu mohli okusit lidskou činnost, které se říká kódování – zápis programu v některém z mnoha programovacích jazyků.
Hnutí se již rozšířilo do více než sto osmdesáti zemí světa a podporují ho známí lidé z oblasti vědy, průmyslu, politiky i zábavního průmyslu. Dobře vědí, že budoucnost jejich práce i osobního života se bez informačních technologií nemůže rozvíjet. V letošním roce školy, skautské oddíly, ale také třeba skupiny seniorů nebo jen přátel zaregistrovaly přes šedesát tisíc akcí na celém světe. V České republice se nás přihlásilo sto třicet.
Současně v České republice chybí asi dvacet tisíc odborníků na informační technologie. Poptávka se proti loňskému roku zvýšila o čtyřicet procent. Tlak na digitalizaci firem i státní správy bude poptávku po lidech vzdělaných v tomto oboru jen zvyšovat. Určitě tušíte, že se zvyšující se poptávkou porostou i platy v IT. Již dnes si podle serveru Platy.cz vydělávají nejvíc ze všech oborů.
Jeden z úkolů základního školství je objevovat nadání pro různé oblasti lidské činnosti. Kdo dobře prozkoumá své možnosti již v útlém věku, snáze si plánuje a vybírá své životní zaměření s menším rizikem budoucího rozčarování. Bohudík každá Hodina kódu prověřuje i všeobecně požadovanou trpělivost, pracovitost a schopnost spolupracovat.
To jsou důvody, proč s radostí každý rok plánuji a pořádám Hodinu kódu. Největší potěšení mi pak každý rok skýtá pravidelně se opakující situace, kdy dívky zjišťují, že v tomto oboru může fungovat opravdová rovnost pohlaví, protože i drobná dívenka může rozpohybovat sebevětší stroj, podílet se na vesmírné misi nebo natáčet další díl Avatara. Ať žijí Czechitas!

Hour of Code 2022