škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Úspěch není něco, za čím se honíte. Je to něco, o co se neustále musíte snažit. Pak možná přijde, když to čekáte nejméně. (Michael Jordan)

Hodina kódu 2021

I na naší škole se již stalo tradicí, že se žáci volitelného předmětu Praktikum práce na počítači každoročně připojí ke vzdělávací a osvětové akci Hour of Code. Hodiny kódu, jak zní český název bohulibého projektu, se každý rok účastní miliony žáků, studentů, ale třeba i seniorů ze všech koutů naší planety.
Zakladatelé akce dvojčata Hadi a Ali Partovi se narodili v Iránu. Začali programovat v deseti letech na Commodore 64, který jim otec přivezl ze svých cest na semináře v zahraničí. Kvůli revoluci utekli se svými rodiči do Spojených států, kde vystudovali matematickou informatiku a začali podnikat v oboru. V roce 2013 založili neziskovou organizaci Code.org a začali propagovat programování. Od té doby si základy oboru vyzkoušela více než miliarda zájemců. Hodinu kódu propagují a podporují od jejího vzniku známé osobnosti ze světa vědy, podnikání i politiky.
Cesta bratrů Partovi byla určitě složitá a krkolomná. Naši žáci mohou v teple, bezpečí a po dobrém obědě přičichnout k činnosti, na níž stojí i padá náš současný technologiemi nasycený svět. Základy programování mohou účastníci okusit z dnes již bohaté a stále rostoucí nabídky aktivit. V minulosti jsme například rozpohybovali postavičky z Minecraftu, učili Annu a Elzu z Ledového království bruslit i létali z Angry Birds. Letos jsme se chtěli stát umělci a učili stroj malovat stále složitější obrazce. Nakonec jsme skončili u Hvězdných válek a pomáhali roztomilým robůtkům plnit jejich úkoly.
Hodina kódu má být jen ochutnávkou stále žádanějšího oboru na trhu práce. Naši žáci neměli ani po dvou hodinách dost a vyžádali si nášup příští týden, aby mohli prozkoumat víc. Kdyby z toho nemělo vzejít nic dalšího, pak budou mít alespoň povědomí o tom, jaká práce stojí za jejich funkčním chytrým telefonem. Autem, které je doveze, kam potřebují nebo třeba pračkou, která pomáhá rodičům, aby mohli chodit do školy čistí a voňaví.
Bližší informace a inspiraci najdete na adrese:

https://hourofcode.com/cz

Video na YouTube

 HourofCode2021