škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Udělej první krok s vírou. Nemusíš vidět celé schodiště, jen udělej první krok. (Martin Luther King Jr.)

Digitální stopa

Digitální stopa není jen heslo z Wikipedie. Od 16. září tohoto roku se tak jmenuje i on-line interaktivní vzdělávací aktivita pro žáky 5. a 6. tříd ZŠ, kterou jsme hned na vlastní kůži vyzkoušeli při hodinách ICT v šesté třídě a na volitelném předmětu PPC.

Gamifikovaná vzdělávací aktivita se věnuje tématům digitálních stop, digitálního soukromí, digitální identity či kyberšikany. Děti se snaží zaujmout komiksovým příběhem Báry Bezhlavé. Při průchodu příběhem se děti učí lépe vnímat dění ve svém okolí reálném i virtuálním. Dozvídají se o nebezpečích, která na ně číhají, ale zároveň se seznamují s možným řešením někdy na první dotek bezvýchodné situace.

Okusit můžete na:

digistopa.cz

A jakou recenzi kurzu vystavili naši žáci? Přečtěte si pár postřehů.

V gamifikovaném kurzu se mi líbily komiksy. Trochu se mi tam pletla jména, a tak jsem se musela opakovaně vracet. Líbily se mi tam  úlohy, ty byly zajímavé a dozvěděla jsem se, co můžu a nemůžu dávat na internet.

V gamifikovaném kurzu se mi líbily komiksy a na konci bylo hezké bodování. Jinak se mi tam moc líbily úlohy, které byly na procvičování paměti, protože to, co jsem si nezapamatovala, se dalo  krásně dohledat v komiksu.

Líbilo se mi, jak téma kurzu zpracovali, a komiks, který k tématu udělali. Pěkné bylo, že součástí kurzu byl i kvíz. Nelíbilo se mi, že nějaké otázky v kvízu byly pro mne dost těžké. Pobavilo mne zakončení kurzu, kdy se podle hodnocení přehrála krátká písnička.

Příběh se mi líbil, protože byl  pro mě velmi naučný a poučný. Vůbec jsem nevěděla, že někdo může být tak zlý a žárlivý, jako byla Jana. Bára udělala velkou chybu, protože po sobě zanechala digitální stopy na internetu a sociálních sítích.

Kurz je ponaučný, vtipný a zajímavý. Člověk si procvičí paměť. Dozví se, co mu hrozí na internetu i v různých aplikacích. Online kurz se mi líbí a všem bych ho doporučil.

spidernet