škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Štěstí není něco, co k člověku přijde jen tak. Přichází spolu s našimi činy. (Dalajláma)

Jak se lépe učit

Nový školní rok teprve začíná, ale už teď je ve třídách vidět, kdo se umí a chce učit. Ti ostatní, zatím neúspěšní si ze školní docházky dělají zbytečný problém. Základní školu musíme projít právě proto, abychom ochutnali ze všech základních oborů lidské činnosti a mohli hledat své talenty a schopnosti, abychom správně nasměrovali svůj pracovní život a sebeprezentaci.  Proces učení provází člověka celým životem. Závěrečným vysvědčením v deváté třídě učení zdaleka nekončí, i kdybyste se rozhodli pro učební obor jen proto, abyste se dalšímu učení vyhnuli a navždy se ho zbavili. Technologie se rychle mění a každý dobrý řemeslník se musí celý život učit víc než kdykoli dříve. Platí to dnes obecně pro každého člověka, který se chce zapojit do společnosti a být jí nějak prospěšný.
I špatné návyky lze odbourat. Čím dříve se naučíte efektivně učit, tím dříve budete moci zažívat i pocit z dobře vykonané práce. Pár dobrých rad najdete na každém kroku.

  • Vždy si jasně určete, čeho a proč chcete dosáhnout. Vidina dosažení konkrétního cíle je skvělou motivací.
  • Efektivní učení je o vyváženém přijímání i vydávání informací. Přijímejte z textů i nahrávek, představujte si, že naučené prezentujete, jako byste hráli roli experta ve filmu, vyslovujte nahlas klíčové části nebo malujte myšlenkové mapy se vztahy.
  • Buďte v klidu, vyhněte se dlouhému učení v jednom kuse a vytvořte si podmínky, ve kterých se budete cítit dobře – učení vám půjde mnohem lépe.
  • Čím více smyslů zapojíte, tím lépe.
  • Pokud věříte, že na učení nemáte buňky, vyhledejte expertní pomoc a zbavte se navždy škodlivých přesvědčení o tom, že učení je náročné nebo že nejste studijní typ.
lights news