škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Každý je demokrat, když jde o někoho vyššího, než on jest, a každý je aristokrat vedle nižšího. Ta pravá demokracie však neleží v tom, abychom se rovnali vyšším, což lehké jest, nýbrž abychom se nevypínali nad nižší, než jsme sami; každý musí začít s demokracií sám u sebe a pak to půjde. (Karel Havlíček Borovský)

Hour of Code 2018

Žáci naší školy se i letos zapojili do určitě jedné z největších vzdělávacích akcí nazvané Hodina kódu. Jednotlivé akce organizované školami, ale i dobrovolníky probíhají každý rok během prosince. Letos se na mapě objevilo dalších 134 registrovaných akcí v České republice a téměř čtvrt miliónu ve více než 180 zemích celého světa.
V roce 2013, kdy Američané Hadi a Ali Partovi přišli s nápadem založit neziskovou organizaci Code.org, která si dala za cíl přiblížit programování žákům a široké veřejnosti, byla tato činnost zaměřena jen na školy v USA. Od té doby se informace rozšířila do všech koutů světa a radost z prvních krůčků programování zakusila již téměř čtvrt miliarda živáčků.
V naší škole objevovali druhou stranu mince žáci volitelného předmětu Praktikum práce na PC, ale také všichni žáci šesté třídy při hodině Informačních a komunikačních technologií. Věřím, že pochopili, že za vším softwarem, který řídí chod atomových elektráren, letecký provoz nad našimi hlavami, ale také spolehlivě běží na našich počítačích, tabletech a chytrých telefonech pro naši práci i zábavu, stojí spousta tvořivé, ale také přesné mravenčí práce, která může někoho nejen naplňovat a bavit, ale v dnešní době i dobře živit.
Ohlasy těch, kteří úspěšně dokončili svou první hodinu kódu, nebo alespoň přivoněli ke kouzlu programování, si můžete přečíst níže.
Hodina kódu se mi líbila. Byla zábavná i trochu těžká. Nejvíc se mi líbilo video, kde vysvětlovali, co a jak máme dělat. Byla to dobrá hra pro mozek s pěknou grafikou.
Mně se ze začátku výukový program moc nelíbil, protože mi to moc nešlo. Ale potom jsem pochopila, o co v programu jde, a začal se mi líbit. Ke konci začala být úroveň hry těžší, ale přesto jsem to zvládla. Výukový program bych si ráda vyzkoušela i doma. Také si myslím, že výukové programy na Hodině kódu se mohou líbit lidem, kteří se o tyto věci zajímají.
Hlavně mně bavily těžší levely, protože to bylo složité. Přirovnal bych to k hlavolamu.
Mně se výukový program velice líbil. Program mi připadal jako hra. Na začátku jsem sice nevěděla, co mám dělat, ale brzy jsem vše pochopila. Ráda bych si zahrála ještě jednou. Program mi připadal hodně zábavný a líbilo se mi, že to bylo udělané do stylu Star Wars.
Hodina kódu se mi líbila, protože jsme pracovali na počítačích, a to mě baví. Bavilo mě programovat pohyby robota. Levely jsem zvládl, i když s menší pomocí od Matyáše. Bylo zábavné poslouchat robotovy zvuky. Od desátého levelu už to bylo těžší, ale o to zábavnější.
Výukový program se mi moc líbil. Díky bohu měl český překlad. Něco jsem se naučil, a i když jsem se o programování nikdy nezajímal, tak mne to bavilo. Kladně bych hodnotil rozmanitou nabídku. Pro začátečníky prostě úžasná zkušenost. Doufám, že se bude projekt Hour of Code dále rozvíjet. Určitě ho ještě prozkoumám ve volném čase.

tabletyE