škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Jediný způsob, jak dělat dobře svoji práci, je milovat to, co děláš. (Steve Jobs)

KONVERZACE JE LEGRACE!

Ve středu 18. února se naši "spíkři" zúčastnili okresního kola soutěže v anglické konverzaci. Zřejmě jsme slušnej oddíl, protože oba skončili v první polovině startovního pole své kategorie. Marek Květinský na 4.–6. místě. Hana Křemenová je 6. mezi 13 soutěžícími. Blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy. Věříme, že své nadání a píli uplatní i v dalším studiu. Společně s Markem Květinským jsme se rozjeli do Tábora do Domu dětí a mládeže, kde se konalo okresní kolo soutěže v anglické konver­zaci. Celá vytřepaná trémou jsem přišla mezi své vrstevníky. Někteří se na poslední chvíli snažili naučit anglické výrazy a slovíčka, jiní, jak se zdálo, to nijak neřešili a bavili se mezi sebou. Zatímco jsem use­dala na židli, tréma mne z neznámých důvodů opustila a já se připojila ke skupině debatního posezení. Zjistila jsem, že zde nat­refíte na úplně normální lidi, se kterými se dá v pohodě pokecat o čemkoli, ale také tu najdete ta­kové ty „šrotiče“, kteří si zalezou do koutku, učí se angličtinu, dokud je nezavolají, a netouží po ničem jiném než vyhrát. Každý určitě touží po výhře, ale pro mne to bylo spíše získání nových zkušeností a poměření sil s ostatními, možná budoucími spolužáky.

Myslím si, že hodně věcí, které se objevily v testech, probíráme ve škole a neměla jsem s tím velké potíže. Pokud dáváte občas ve škole po­zor, neměl by být problém napsat test z gramatiky bezchybně. Stej ných výsledků byste mohli dosáh­nout i při poslechové části. Jen slovní zásoba malinko drhla. Vět­šina lidí, kteří nemluví anglicky odmalička, jen stěží ovládá doko­nale slovní zásobu. Vždy narážíte na nová, neznámá slovíčka. Je opravdu dobré mít cizí jazyk jako koníček a učit se každé nové slo­víčko, na které člověk přijde. Ur­čitě se to v životě neztratí. A teď něco ke konverzaci, královské dis­ciplíně této soutěže. K získání bodů v téhle části mi dost pomohlo i pravidelné setkávání s Carrie Mills.

V konverzaci nejde o to, jestli něco řeknete špatně, ale hlavně jestli se vůbec říct pokusíte. Jsou jen dvě možnosti, buď vás druhá strana pochopí a zareaguje, nebo se vám bude snažit pomoci dát větu do­hromady. Radím vám jedno – ne­učte se žádný text nazpaměť, protože vždy vás bude někdo pře­rušovat, ptát se a tahle konver­zace nebyla výjimkou. Stačilo ro­zumět tématu a mluvit, třeba s chybami. Celkově jsem se cítila v klídku, protože tam neustále pa­novala přátelská a veselá atmo­sféra.


Speakers Corner London