škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Každý je demokrat, když jde o někoho vyššího, než on jest, a každý je aristokrat vedle nižšího. Ta pravá demokracie však neleží v tom, abychom se rovnali vyšším, což lehké jest, nýbrž abychom se nevypínali nad nižší, než jsme sami; každý musí začít s demokracií sám u sebe a pak to půjde. (Karel Havlíček Borovský)

PRVNÍ CYKLOVÝLET DRUHÉ TŘÍDY

Už rok nás Kuba Fiala zve do jejich malé ZOO. Loni se ještě někteří malí cyklisté necítili na tak dalekou cestu, až letos jsme uskutečnili náš první výlet na kolech. Od rána se už druháci nemohli dočkat, kdy už vyjedeme.
V půl desáté konečně naše velká výprava vyrazila směr Rašovice. V Jehlanech jsme na chvilku zastavili, občerstvili jsme se a pokračovali jsme do Dědic. I zde následovala krátká přestávka. Asi v jedenáct hodin jsme dorazili do našeho očekávaného cíle. Malebná vesnička s bývalým zámečkem uprostřed návsi se leskla ve slunečním třpytu. Manželé Fialovi už na nás čekali. Děti nejdříve pochytaly želvy v bazénu, pochovaly si jorkšíry a hurá za morčaty. Tolik morčat pohromadě jsme ještě neviděli. Kuba nám ukázal pískomily a zakrslé králíčky. U rybiček jsme se pěkně ohřáli. Od jiker přes plůdek až k největším skalárům jsme si prohlédli všechna akvária. Největší zájem tvořil axolotl mexický, což je obojživelník. Ve voliérách poletovali největší krasavci. O korely, rosely pestré, andulky, papoušky zpěvavé a bažanta lesklého byl také velký zájem. V ohradách už čekaly ovce a kozy na pampeliškové pochoutky. Nám taky pořádně vyhládlo. Ve chvilce druháci stojí nad ohništěm a opékají buřty. S plným bříškem jsme se vraceli domů. Měli jsme štěstí, jeli jsme z kopce. Všichni se drželi statečně. Bez fňukání cyklisté dorazili ke škole a měli v nohou 16 kilometrů. Děkujeme Fialovým za pohostinnost, maminkám a panu učiteli Veselému za doprovod. Těšíme se na další cyklovýlet.



Cyklovýlet Rašovice 2
Cyklovýlet Rašovice 1
Cyklovýlet Rašovice 3