škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

K tomu, abychom jasně viděli, často stačí jen změnit úhel pohledu. (Antoine de Saint Exupéry)

Souboj o Tábor

Organizátoři letošní klání okresního kola Odznaku všestrannosti nazvali Souboj o Tábor. Nutno říci, že se nikdo s nikým nepral a každý účastník závodil v duchu fair play. Tento rok se sešlo přes 170 závodníků a z naší školy jich bylo hned 15. Pořadatelé pro děti připravili několik překvapení. Tím prvním byl maskot letošních olympijských her, se kterým se mohl každý vyfotit. Tím druhým byla přítomnost naší skvělé běžkyně Denisy Helceletové (dříve Rosolové). Ta se zájemcům podepisovala a také se snažila dětem radit, jak ještě o něco zlepšit svou techniku v jednotlivých disciplínách. Třetím překvapením byla Česká televize, která v čele s Jiřím Budkou natáčela průběh soutěže. A posledním překvapením byl olympijský kvíz, jehož se mohly děti zúčastnit. Ten nejlepší vyhrál oficiální olympijské triko.
Samotná soutěž se tento rok skládala z trojskoku snožmo z místa, hodu medicinbalem (2 kg) vzad, přeskoků přes švihadlo po dobu 2 minut se střídáním stylů po 30 sekundách (snožmo vzad, snožmo vpřed, vajíčka a střídnonož) a nakonec leh sedů po dobu 2 minut. Pro první tři byly připravené plastové medaile vyrobené z recyklovaného plastu, který byl vyloven v mořích a oceánech. První dva jednotlivci z každého ročníku (ročníky 2009–2014) se kvalifikovali na krajské kolo. Postup na kraj si rovněž vybojovala zlatá a stříbrná družstva.
Pokud organizátoři nazvali soutěž soubojem o Tábor, tak ve své kategorii Tábor vyhrála Veronika Křížová, která bezkonkurenčně zvítězila s náskokem více než pěti set bodů a obhájila své loňské prvenství. Hned ve dvou disciplínách si vytvořila osobní rekord. Devět a půl metru v medicinbalu a obzvlášť 98 leh sedů muselo potěšit. Veronika si zaslouženě zazávodí v krajském kole.
Blízko k účasti v krajském kole byli i Nela Šerpánová a Václav Urban. První tři disciplíny se jim povedly a oba figurovali v popředí celkového pořadí, ale slabší výkony v leh sedech je nepustily na stupně vítězů. Nela zvládla udělat 46 leh sedů, což jí poslalo těsně pod stupně vítězů na čtvrté místo, a Václav jich zvládl 54, čímž klesl až na sedmé místo ve velmi vyrovnaném pořadí. Oproti švihadlu, které většina doma trénovala a dokázala si v něm vytvořit svůj osobní rekord, leh sedy byly většinou naší Achillovou patou. Nele stačilo udělat o 17 leh sedů více a postoupila by do krajského kola a Václavovi o 20 více, aby si odnesl zlatou medaili. Bez tréninku to zkrátka nejde.
Za zmínku stojí ještě umístění Adama Elhenického, který závodil s o rok staršími kluky. Adam se zlepšil v trojskoku a o více než 40 přeskoků také ve švihadle. Leh sedů zvládl 78 a skončil celkově na 5. místě, což je nadějí do příštího ročníku.
Kromě soutěže jednotlivců se uskutečnila i soutěž družstev. Letos naše škola postavila celkem 2 družstva. To první skončilo na 9. místě a nechalo za sebou školy z Malšic a Mladé Vožice. Naše druhé družstvo, které kvůli absenci dvou chlapců nebylo kompletní, skončilo na 12. místě. Do krajského kola postoupily školy Zborovská a Chýnov.

Olympijsky viceboj Tabor 2024