škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Mnohem lepší je odvážit se velkých věcí, získat slavná vítězství, i když se střídavými nezdary, než se řadit k těm ubohým duchům, kteří se ani moc neradují, ani netrpí, protože žijí v šedivém soumraku bez vítězství a porážek. (Theodore Roosevelt)

Ta správná chuť

Již příští týden nás čekají svátky klidu, pohody a porozumění. I když to v našem okolí zrovna vypadá jinak, všichni se snaží dohnat resty, upéct cukroví a mít vše dokonale připraveno. Nakonec se sejdeme s těmi, které máme nejraději, u plného stolu a popřejeme si navzájem hlavně zdraví a to, abychom se za rok sešli znovu.

A právě v tento čas mě na sociální síti zaujala výzva Kateřiny Korandové, která se rozhodla zorganizovat sbírku pro děti podstupující chemoterapii. Nebojte se, Vaše peněženka se nemusí nijak obávat, co ji zase čeká. Myšlenka je strašně jednoduchá a přitom moc krásná!

Kdo by chtěl pomoci, má jeden jediný a naprosto jednoduchý úkol. Koupit lízátko (lízátka) a odevzdat ho na sběrném místě. Jedno lízátko – jeden dětský úsměv.

Zeptala jsem se Kateřiny, proč se rozhodla pro sbírku zrovna touto formou, a dostala jsem tuto odpověď:

„Můj bývalý přítel měl rakovinu. Prožila jsem s ním celý proces léčení a vím, že to není nic jednoduchého pro dotyčného ani pro jeho okolí. Byl na tom hodně špatně, ale chemoterapie nakonec zabrala. Ono se o tom těžko píše takhle, když by to měl člověk shrnout, je to opravdu na delší povídání. Ale vím, že když měl po chemoterapii, tak měl v ústech šílenou pachuť. Ta se často objevovala i po lécích, které v té době bral. A nejvíce mu na to pomáhaly bonbóny a žvýkačky. Tak mě napadlo, že by pro děti byly super lízátka. Že by se jim zlepšila chuť i nálada. Protože které dítě nepotěší sladké lízátko?“

Přemýšlela jsem nad tím nápadem delší dobu. Posledním a největším impulzem, který mě k zorganizování sbírky dohnal, byl strejda, který minulý rok svůj boj s rakovinou prohrál.

A proč mě výzva tak zaujala? Na rozdíl od ostatních sbírek není cílem vybrat co největší částku. Asi bychom se styděli poslat na účet pro nemocné děti 20 Kč, ale za tuto částku můžete koupit asi pět lízátek (i více, když víte kde nakupovat) a udělat radost v pěti těžkých okamžicích. Navíc spousta dětí má ještě určitě nějaké to lízátko od Mikuláše doma. Tak se mohou zapojit i ti nejmenší a udělat tak radost svým vrstevníkům.

Právě proto jsem se rozhodla Vás s ní seznámit a požádat Vás o spolupráci. Kdo byste se chtěl připojit, můžete svá lízátka odevzdat buď paním učitelkám ve školce v Lipové ulici, nebo paní učitelce Honzové ve škole. Sbírka bude probíhat do 15. ledna 2020. Potom lízátka odvezu na sběrné místo a předám je paní Kateřině. Ta je společně s ostatními odveze do motolské nemocnice. Předem Vám všem moc děkuji za spolupráci a přeji příjemné prožití svátků!

Lizatka 2019