škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Kéž by nám Pán Bůh všeliké to vlastenčení z huby do rukou vraziti ráčil! (Karel Havlíček Borovský)

Recitátorské klání

Ve čtvrtek 28. února se na II. stupni naší školy uskutečnilo klání o nejlepšího recitátora. Na pomyslném startu stálo 15 recitátorů, ovšem porota a diváci zhlédli nakonec jen 14 vystoupení.

Napětí před zahájením soutěže vrcholilo. Jedni ve zpocených ručkách žmoulali dosud nenaučený text a krčili se před porotou, druhým se třásla kolena z prvního vystoupení před tolika zraky a další propukali v nekontrolovatelný smích jen proto, aby zakryli svůj velký strach.

V této atmosféře neohroženě a bravurně vystoupila s četbou Werichovy knihy Bleška a veška paní učitelka Honzová a povedlo se jí svým okouzlujícím šarmem rozbít tísnívé dusno ve třídě. Zasloužený aplaus přehlušil tlukot bojácných srdcí všech účinkujícíh a soutěž mohla začít.

Kdo čekal bezchybně naučené texty, velkou míru osobního kouzla a prožitku vloženého do vlastní ineterpretace textu a sebevědomý projev, byl asi mírně zklamán. V obou kategoriích jsme se přesvědčili o tom, že i nadaný recitátor může selhat, zradí-li jej paměť. Některá vystoupení byla pohlazením po duši, jiná nám trošku podráždila ušní bubínky. Někteří recitátoři nepřekonali svou trému a tonuli v rozpacích, dokud se nedali na kvapný útěk zpět na svá místa. Byli jsme však i svědky toho, jak se pozvolna rodí nové talenty. Mohli jsme se nechat unést překvapivou mírou prožitku, která se odrazila v podání básně. Myslím, že nadějné recitátorky Tereza Fialová a Barbora Voráčková nám ještě ukáží, co v nich dřímá!

A kdo byli ti nejlepší? Porota měla těžké rozhodování. Nervózní čekání na výsledky všem zpříjemnil Martin Čítek se svou nesoutěžní básní Stručná úvaha o Honzovi. Porota nakonec rozhodla takto. V kategorii 6. a 7. ročníku se na třetím místě umístnila Miroslava Honzová, druhé místo obsadila Lenka Dražilová a vítězem se stal Václav Chalupský. V kategorii 8. a 9. ročníku, kde vystupovali mnohdy už ostřílení bardi, se stalo to, co nikdo nečekal. Suverénní favoritka soutěže prohrála souboj s pamětí, a tak velmi lehce vyklidila bitevní pole svým soupeřům. Zcela zaslouženě však třetí místo vybojovala Barbora Voráčková, 2. místo získal Tomáš Horváth a po nejlepším výkonu celé soutěže se vítězem stal Daniel Kováč.

Vítězům byly rozdány sladké ceny, napětí opadlo a diváci už chtěli prchat na oběd, ovšem to nejdůležitější teprve přišo. Čí projev byl natolik dobrý a především nadějný, že nás může reprezentovat 14. března na okresní soutěži v Táboře? Kopec práce a velkou nůši odpovědnosti jsme naložili na záda Anežce Krejčové, Václavu Chalupskému, Danielu Kováčovi a Gabriele Krobové. Tak hodně štěstí, píle a odhodlání uspět i na táborském recitačním klání!


  Krotitelé slov 1

Krotitelé slov 2