škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Tvůj čas je omezen. Proto ho neztrácej tím, že budeš žít život někoho jiného. (Steve Jobs)

Vánoční dílna 2019

Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé, po roce

Vánoce, Vánoce přicházejí, šťastné a veselé…

A opravdu i k nám do Chotovin se pomalu blíží Vánoce. Před kulturním domem svítí krásně nazdobený stromeček a děje se i něco uvnitř kulturního domu. Je 17 hodin a právě dnes 4. prosince se zde koná Vánoční dílna pořádaná Základní školou a Mateřskou školou Chotoviny. Vejdeme-li dovnitř, hned u vstupu nás přivítá příjemná vůně vánočního svařáku.  Na sále jsou již připravené stolky s vánočním tvořením a všichni přítomní nedočkavě očekávají slavnostní zahájení.  Po krátkém úvodu přichází na pódium oba pěvecké sbory školy s několika vánočními písněmi. Tóny dozněly a my můžeme začít vyrábět.

U dlouhého stolku vznikají s vydatnou pomocí členů a členek ČZS ZO Chotoviny adventní dekorace. Hned vedle se zdobí perníčky a o kousek dál tvoří děti krásná vánoční přáníčka. Výrobu vlastní svíčky z včelího vosku u manželů Šmejkalových si málokdo nechá ujít. Jistou šikovnost vyžaduje tvarování vizovického pečiva, ale s dopomocí paní Sedloňové figurku utvoříme. Postupně vyrábíme ozdoby z drátu, andělíčky na stromeček, vánočního skřítka ze šišek, kroužek na ubrousky, vánoční lucernu, vánoční hvězdu. Celkem je připraveno 24 pracovních stolků a vybere si jistě každý.

Letošní novinkou je portrét na přání. Malířka paní Maťhová kreslí těm, kteří posedí modelem, jejich vlastní portrét. Ten si pak děti na místě dotváří do podoby originálního vánočního přání.

Vánoční dílna ale není jen o tvoření, je to také místo milých setkání. Děvčata u baru nabízí teplé a studené nápoje. U pódia jsou připravené stolky s občerstvením, kde si rády odpočinou a popovídají maminy či babičky doprovázející své děti.  A čas příjemně ubíhá, děti tvoří, dospělí si vychutnávají předvánoční atmosféru. Nic však netrvá věčně a i naše dílna se pomalu chýlí ke svému konci.

Na závěr je třeba poděkovat všem, kteří se na přípravě dílny podíleli. Děkujeme maminkám, paním učitelkám i obětavým zahrádkářům u pracovních stolků. Děkujeme také všem maminkám a babičkám, které napekly sladké i slané dobroty k občerstvení. A dík patří také Vám všem, kteří jste na dílnu přišli a strávili s námi příjemný večer.

Vanocni dilna 2019