škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Když mi bylo pět, máma mi říkala, že klíčem ke spokojenému životu je být šťastný. Ve škole se mě pak ptali, co chci v životě dělat. Když jsem odpověděl, že být šťastný, tvrdili mi, že jsem nepochopil zadání. Opáčil jsem, že oni nepochopili život. (John Lennon)

1. společný koncert DPS v Chotovinách

Konec školního roku se blíží mílovými kroky. I náš školní sbor právě úspěšně završil další sezónu, když přivítal kamarády z Protivína a pro žáky naší školy a chotovinskou veřejnost uspořádal v pátek 13. června dva společné koncerty.
Myslíme, že se líbily všem školákům, kteří se dopoledne sešli v sále, aby vyslechli koncert tří školních sborů a potkali se se sborovými zpěvem tak jako jejich protivínští vrstevníci o pár týdnů dříve. Těm nejstarším se možná více líbila děvčata, ale to není na škodu, protože je dobré vědět, jaké může mít moje budoucí milá umělecké spády a že možná budu muset i na koncert 4tetu. Pak se sboroví kamarádi a kamarádky vydali na oběd. Smažáček na objednávku prý moc chutnal a to jsme obzvlášť rádi, protože v Protivíně nás hostili na jedničku s hvězdičkou. Pak už záleželo na dětech, jak prožijí těch pár hodin, které zbývaly do hlavního koncertu. Děkujeme všem našim rodičům, kteří se vzorně postarali o vzácnou návštěvu a oplatili tak péči z Protivína. Kostel Církve československé husitské v Chotovinách byl více než důstojným místem našeho společného zpívání, kterým vyvrcholilo výměnné setkání školních sborů z Protivína a Chotovin. Děkujeme paní farářce Petře Tamchynové a celému Sboru za vřelé přijetí. Na závěrečném koncertu jsme se museli pochlubit i flétnovým souborem Píšťalka, který k mnoha úspěchům dovedla paní Jana Zrzavecká.  Pro naše zpěváky to byla nová a určitě důležitá zkušenost. Viděli, jak se to dělá jinde, a měli jsme co okoukávat, protože paní učitelka Lenka Přástková vede své sbory skvěle. To je znát i na přátelských vztazích, které panují mezi ní a malými i velkými zpěváky. Velkou úlohu hraje jistě i podpora kolegů, především spolehlivý servis paní učitelky Mirky Čížkové, a vedení školy. Hotovým pokladem pro každý sbor je klavírista, který se umí přizpůsobit zpěvákům i sbormistrovi. Protivínští jej našli v panu profesoru Miloslavu Mikulovi, který je zkušeným profesionálem, a dnes už víme, že je proto patřičně hýčkán. Dva „volné“ dny „bez učení“ byly skvělou školou a jen malou odměnou za celoroční úsilí, které všichni zpěváci, sbormistryně, pomocníci z řad kolegů a všichni, kteří sborovému zpěvu přejí, rádi vynakládají.


Píšťalka při ZŠ Chotoviny


1. DPS při ZŠ Protivín


DPS ZŠ Chotoviny


2. DPS při ZŠ Protivín