škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Úspěch není něco, za čím se honíte. Je to něco, o co se neustále musíte snažit. Pak možná přijde, když to čekáte nejméně. (Michael Jordan)

Adopce na dálku

Kampaň lidské podpory je mezinárodním projektem Humanistického hnutí. Lidé z Evropy a Afriky snaží vytvořit řetěz vzájemné pomoci, aby vyřešili problém uspokojení základních lidských potřeb v některých zemích Afriky. Činnost v rámci kampaně je zcela dobrovolná, nemá však humanitární charakter. Veškeré projekty jsou založené na principu solidarity, reciprocity a autoorganizace lidí v prostředí, ve kterém žijí. Kampaň lidské podpory

V úterý 27. února navštívila naši školu paní Jana Chalupská. Přišla se s námi podělit o své zkušenosti s projektem adopce dětí na dálku. Povídala nám o dobrých lidech, kteří si říkají humanisti (www.humanisti.cz). Jsou to dobrovolníci a chtějí pomáhat všem lidem, kteří to potřebují. Ti nejpotřebnější však žijí daleko za hranicemi naší vlasti. Povídání paní Chalupské bylo poutavé a strhující. Věděla, že není nad osobní zkušenost, a proto nám přinesla i tabule s fotografiemi a informacemi, které shromáždili a nafotili dobrovolníci, kteří se pravidelně vydávají na dalekou cestu, aby peníze, které shromáždí od dobrovolných dárců, zužitkovali co nejlépe. Nejvíc mne upoutala snaha humanistů naplňovat biblickou myšlenku, že zázrak v podobě humanitární pomoci může vyrvat lidi ze spárů smrti, ale jen jejich vlastní práce a přičinění může změnit i jejich život. Videa, která jsme díky dobrovolníkům mohli zhlédnout, nás na chvilku přenesla do Keni, která je i přes svou bídu krásná, veselá, plná zpěvu, tance a naděje. Keňa je totiž plná dětí. Na závěr si přečtěte ukázku z knihy Afrika očima dětí, kterou sestavila Lucie Tamášová ze slohových prací keňských dětí a doplnila je vysvětlujícími články o keňské realitě.

„Miluji Afriku! Miluji její lid!“ zpívá se v jedné známé keňské písničce. Lidé, kteří skutečně milují Afriku, k tomu mají spoustu důvodů. Obecně jsou Afričané navzdory své chudobě pohostinní, skromní, milující a uctiví. To vysvětluje, proč se sem mnoho cizinců hrne pravidelně jako déšť, jen aby si odpočinuli od života v moderní, rychlé a stresující společnosti. V rozvinutých zemích je každý bohatý, proto se nikdo nepotřebuje s nikým o nic dělit, každý má dost všeho. V Africe je to jiné.
Protože Afričané mají tak málo, mají se rádi a pečují jeden o druhého. Vyprávějí si příběhy, pohádky a vtipy. Máme na sebe čas, protože je to to jediné, co máme. Teď znáte důvod, proč všichni milujeme Afriku.

Chemeli Chumo, 13 let, Westlands Primary School, Nairoby

Adopce na dálku