škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Jediný způsob, jak dělat dobře svoji práci, je milovat to, co děláš. (Steve Jobs)

Exkurze do tiskárny

V pátek 7. 4. jsme se společně s naší třídou a paní učitelkou vydali na návštěvu do chotovinské ABC tiskárny, kde nás provedl pan Martin Pěkný.

Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací.  Prošli jsme celým procesem výroby tiskovin. Vše začíná u stroje, kde se na kovový plát vyryje text nebo obrázek. V dalším stroji se na tuto desku nanese barva a teprve pak dojde k tisku. Zaujalo nás, že na barevnou fotku jsou potřeba jenom tyto barvy: černá, červená, modrá a žlutá. Naopak zlatá barva nejde vytisknout vůbec. Vždy se jen barvy namíchají tak, aby zlatou co nejvíce připomínaly. Líbila se nám řezačka na papír, která dokáže uříznout naráz až 700 listů papíru. Navíc je udělaná tak, aby se při její obsluze nikdo nemohl zranit. Největší pozornost však získal starý tiskařský stroj z roku 1922. Určitě stojí za to se podívat, jak se tisklo dříve, protože skládali písmenko po písmenku. Musela to být pěkná fuška. Překvapilo nás, že v tiskárně nebylo moc lidí na obsluhu. Dozvěděli jsme se, že v naší tiskárně se tiskne skoro všechno. Od svatebních oznámení až třeba po plakáty, také se zde tisknou Chotovinské listy.

Nových nformací bylo mnoho a určitě se nám budou hodit do Mediální výchovy. Je fajn, že se o takových věcech nejen učíme, ale máme možnost je vidět i na vlastní oči.

Děkujeme panu Pěknému a paní Pěkné, že jsme tiskárnu mohli navštívit, a dokonce si odnést i malý dárek, který nám bude exkurzi připomínat.

Adam Nováček, Monika Heinová, Jaroslav Kořený