škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Tvůj čas je omezen. Proto ho neztrácej tím, že budeš žít život někoho jiného. (Steve Jobs)

Hvězdy v Chotovinách

V předvánočním čase, v době, kdy se z nebe snášely dešťové kapky, a obloha byla úplně zatažená, byl v Chotovinách viděn zvláštní úkaz. Hvězdy sestoupily z nebe a zavítaly mezi děti naší školy. Známí čeští sportovci Lukáš Bauer, Jiří Prskavec a Robin Holub, to byli hvězdní hosté našeho setkání.
Lukáš Bauer vyprávěl o své bohaté a úspěšné sportovní kariéře běžce na lyžích. Dozvěděli jsme se například, že velké úspěchy se dostavily až v jeho 29 letech, že měl raději klasický styl než volný nebo to, že byl na pěti olympijských hrách. Nyní se Bauer věnuje hlavně dálkovým běhům, kterých má za sezónu jedenáct. Nejdelším z nich je Vasův běh dlouhý 90 km. Vyprávěl o svých zkušenostech, kdy mu i přes velkou dřinu a úsilí sport přinášel především radost. Díky lyžování procestoval velký kus světa od Kanady až po Japonsko, ale jako profesionální sportovec si z těchto cest pamatuje hlavně hotely, lyžařské tratě a na krásy přírody nezbýval čas. Na závěr svého vyprávění odpovídal i žákům na jejich dotazy a ukázal nádhernou stříbrnou olympijskou medaili.
Po Lukášovi se dostal ke slovu teprve čtyřiadvacetiletý, ale úspěšný vodní slalomář Jiří Prskavec, který už jako sotva osmnáctiletý dokázal získat bronzovou medaili na mistrovství Evropy. Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat - tři zlaté medaile z evropských šampionátů, bronz z olympiády v Riu a další tři zlaté z mistrovstvích světa. Tu poslední zlatou z roku 2017 ze závodu hlídek nám spolu se svou kajakářskou přilbou také přinesl ukázat. I Jirka povídal o svých začátcích, jeho rodina je vodním slalomem poznamenaná, a tak ani on nezůstal pozadu. Jezdil s maminkou a tatínkem po závodech a brzy věděl, že chce být jako ti závodníci, na které kouká. V jeho začátcích ho nejdříve trénovala maminka, která jej naučila základy, a asi po roce si ho převzal tatínek, který jej má na pod svými trenérskými křídly dodnes. Jiří je sympatický kluk, má rád výzvy a s hledáním motivace nemá žádný problém. Vysvětlil nám základní pravidla svého sportu. Slalomář postupně projíždí trat s brankami. Zelenobílé projíždí rovně dolů, zato červenobílé se musí zdolat proti proudu. Za každý dotek se k času přičtou dvě vteřiny a za neprojetou branku je trest padesátivteřinový. Jirka má také rád sladkosti a cukroví.
Jako poslední se dostal ke slovu pětadvacetiletý špičkový freestylový lyžař Robin Holub, který závodí v disciplíně slopestyle. Jak nám Robin vysvětlil, tak podstatou tohoto sportu je sjíždění tratě s umělými překážkami, jako je zábradlí nebo skokánky, na nichž se snaží předvádět co nejobtížnější triky a skoky, které hodnotí rozhodčí. Robin v zimě nejvíce trénuje v krkonošském snowparku ve Vítkovicích, v létě pak skáče do molitanu a do vody. Před několika lety, když začínal se slopestylem, trénoval nějakou dobu na Novém Zélandu s dalšími výbornými sportovci a hodně se tam naučil. Svěřil se, že měl ve svém těle zlomenou snad již každou kost, ale největší zranění utrpěla kolena. Robin nám také povídal o kuriózním zážitku, který se mu stal před časem při závodech. Při jednom skoku ztratil lyži a zbytek závodu dojel jenom na jedné, čímž si získal respekt ostatních. Robin se pravidelně účastní XGames, což jsou nejprestižnější závody, které se v jeho disciplíně vůbec konají. Také nám prozradil, že lyže, na kterých jezdí, stojí kolem deseti tisíc, dříve mu stačily na dvě až tři sezóny, ale teď má přibližně jedny lyže na měsíc.
Besedu ukončila autogramiáda, každý si mohl přijít pro podepsanou fotografii přímo za sportovci. Jsme moc rádi, že jsme je mezi námi mohli přivítat a vyslechnout jejich příběhy a rady. Setkání může být motivací pro děti v životě něco dokázat a nemusí to být nutně ve sportu. Přijely k nám tři hvězdy a přitom to byli tři normální lidi, kteří se v životě nebáli a šli si za svým snem. Možnost poprat se se životem a dosáhnout svého snu mají všichni, ale jen málokdo to skutečně dokáže. Přitom někdy stačí jen málo, vyjádřit podporu, povzbudit nebo říct několik správných slov. Možná se to povedlo Lukášovi, Jirkovi nebo Robinovi a možná se to může povést Vám. Hurá za svým snem!

Fotografie Erika Friedrichová

Hvezdy v kulturaku 2018