škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Kde hrozí bída, tam hrozí socialismus, a kde hrozí socialismus, tam hrozí bída. (Alois Rašín)

Projekt Příběhy bezpráví na naší škole

Žáci 8. a 9. třídy vstoupili ve středu 8. listopadu 2006 do projektu Příběhy bezpráví, který realizuje společnost Člověk v tísni. Příběhy bezpráví: Milada Horáková

Cílem projektu je přispět k rozšíření historického povědomí mladých lidí o zásadních událostech novodobých českých dějin.

Projekt byl koncipován na dvě části. Nejprve jsme zhlédli dokumentární film o Dr. Miladě Horákové, po skončení promítání, kdy téměř všichni přemáhali dojetí a nesnažili se skrývat obdiv k této statečné ženě, do naprostého ticha začalo poutavé vyprávění  Mons. Václava Dvořáka, biskupského vikáře z Českých Budějovic, kterého jsme na naší škole mohli přivítat díky pomoci pana faráře Jana Kuníka z chotovinské farnosti.

Mons. Václav Dvořák s neobyčejným šarmem, lehkostí, vtipem a především moudrostí hovořil o svém životě, a tak jsme všichni se zatajeným dechem naslouchali, kterak od mládí pracoval ve skautském hnutí, pomáhal lidem prchajícím za hranice, jak byl odsouzen za velezradu,  o hrozném psychickém a fyzickém týrání ve vyšetřovací vazbě i nelidských podmínkách ve vězení a v pracovních táborech. Žákům se tak odkryly dějinné souvislosti a mohli si snáze zformovat vlastní názor o naší nedávné minulosti.

Našeho vzácného hosta by jistě potěšilo, kdybychom se všichni snažili poučit z chyb minulosti a nedopustili, aby se "PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ" staly opět skutečností.

Vzácná návštěva našeho projektu Příběhy bezpráví: Mons. Václav Dvořák