škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Tvůj čas je omezen. Proto ho neztrácej tím, že budeš žít život někoho jiného. (Steve Jobs)

ŠIKANO, MY TĚ TU NECHCEME!

Dobré vztahy a přátelská atmosféra patří mezi základní podmínky, abychom do školy chodili rádi a mohli se nerušeně věnovat vstřebávání nových poznatků, znalostí i dovedností. Někteří z nás už možná poznali, co to je chodit do školy se strachem. Ne vždy to musí být strach ze zkoušení či písemky. Někdy se můžeme bát svého spolužáka, pro kterého jsme se stali terčem šikany.

Domnívám se, že je nutné neustále připomínat a opakovat, proč je šikana špatná a co vlastně představuje. Kde končí nevychovanost a kdy už můžeme mluvit o záměrném ubližování? Nadávky, pomlouvání, poškozování věcí i fyzické ubližování. To vše a mnohem více je šikana.

Protože na naší škole chceme proti šikaně bojovat aktivně, přizvali jsme si na pomoc Mgr. Stanislavu Kadlecovou ze sdružení Semafór, která ve dnech 4. a 5. listopadu 2008 uspořádala pro děti z prvního stupně interaktivní přednášky na téma šikana. Prostřednictvím soutěží a her se děti dozvěděly, co to šikana je, jak ji dělíme, kdo to je agresor, kde se můžeme setkat se šikanou a jak se úspěšně šikaně bránit.

Jaký ohlas sklidily přednášky např. u žáků 5. třídy, posuďte sami:

"Šikana může hodně ublížit fyzicky např. tím, že starší a silnější bijí mladší a slabší, kteří se nedokáží sami bránit. Může ublížit také duševně např. posmíváním se kvůli oblečení, brýlím nebo nadváze. Paní Kadlecová s námi hrála různé scénky, abychom si uměli představit, jak šikana vypadá a jak bolí. Důležité je, abychom se nikdy nenechali zastrašit a vždy se svěřili někomu dospělému, ať už se šikana týká nás nebo některého spolužáka. Beseda se mi líbila a už se těším na další."

Klára Nováková

"Už jako malá jsem slýchávala slovo šikana, ale nikdy jsem přesně nevěděla, co šikana vlastně je. Teď už to vím díky paní Stanislavě Kadlecové. Myslím si, že tohle téma by se mělo probírat častěji. Paní Kadlecová nám přednášku zpříjemnila divadlem. Hráli jsme různé nemilé příběhy, které se denně stávají. Naučili jsme se, jak se v takových situacích chovat. Už víme, že nesmíme nechat nic náhodě a hned šikanu ohlásit. Nikdy bych nechtěla, aby se mi něco takového přihodilo. Kdyby se to stalo mým kamarádům, tak jim určitě pomůžu, protože teď už vím jak."

Markéta Krejčová

"Chtěl bych, aby i jiní žáci pochopili, že šikana není fér. Kdybyste měli potíže se šikanou, řekněte to rodičům nebo učitelovi."

Denis Pěkný

"Fyzická šikana je, když vás lidé mlátí, vydírají nebo vám berou svačinu. Duševní šikana je, když někomu ublížíte u srdce."

Veronika Wagnerová

"Neměli bychom se posmívat, urážet, nebo dokonce fyzicky ubližovat. Šikana je prostě všem nepříjemná. V naší škole šikanu NECHCEME!!!"

Jan Turek

Pokud se někdy na naší škole setkáte se šikanou nebo se vám bude zdát, že něčí chování vůči vám nebo vašim spolužákům není správné, neváhejte a svěřte se. Komu? Rodičům nebo učitelům. U nás vám jistě rádi pomůžou všichni; šikanu a ostatní nešvary má na starosti školní metodik prevence - Martina Sochůrková.

A pokud se ostýcháte, vhoďte lístek se zprávou do ŽLUTÉ SCHRÁNKY DŮVĚRY, která je vedle dveří sborovny na II. stupni.