škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Kéž by nám Pán Bůh všeliké to vlastenčení z huby do rukou vraziti ráčil! (Karel Havlíček Borovský)

Dopis Ježíškovi

Neboj se Ježíšku! Jsi pořád náš a máme Tě rádi.

Milý Ježíšku,

tímto dopisem Tě chci pozdravit, poděkovat Ti a zároveň trochu sdělit svou lítost. Doufám, že tam, kde jsi teď, se máš dobře a čerpáš síly pro Štědrý den, abys stihl všem tvorům splnit jejich přání. Myslím, že každý se těší na Vánoce alespoň někde v koutku duše. Patří k nim sice spousta starostí, ale po celoročním shonu by si měli všichni dát pauzu, radovat se ze života a zkusit hodit všechny starosti za hlavu.

Náš Ježíšek

Je škoda, že lidi od sebe očekávají stále majestátnější a dražší dárky. Mně stačí jakýkoliv dárek, z kterého cítím, že je mi věnován s láskou. I malinkým dárkem lze vyjádřit, že mi na někom záleží. Pro dostání drahé elektroniky a spousty jiných dárků začaly být Vánoce využívány. Vliv na to mají zejména velké obchodní domy, které se snaží z Vánoc vytěžit co nejvíce peněz, protože vědí, že lidé omámení nostalgií z Vánoc budou chtít své nejbližší maximálně potěšit.

Je mi líto Tebe, protože ze všech stran na nás vlnou komerce útočí Santa Clausové, elfové a sobi. Český Ježíšek byl odsunut kamsi do pomyslného roku a většina lidí si pod slovem Ježíšek představí muže s bílými vlasy a vousy, červeným úborem a velkým břichem. Zejména malé děti v tom musí mít nepořádek. Je to všude kolem nás. Do mnoha oken domů lezou a v obchodech stojí Santové, zpívající celý den jednu a tu samou melodii.

Já Ti však chci i poděkovat, že se o Vánocích sejde celá naše rodina a prožíváme tyto svátky společně. Každý z nás si na ně najde čas. Co však dokáže každému zkazit svátky, jsou hádky a zejména o Štědrém dnu. To se lidé často pohádají v obchodech nebo i při usazování stromečku do stojanu. Chápu, že jsou třeba vynervovaní, ale alespoň tento den v roce by měli hlouposti hodit za hlavu a říct si, stalo se. Platí to pro všechny lidi. Nikdo by si neměl chtěně, ale ani nechtěně Vánoce znepříjemňovat.

O Vánocích bychom neměli zapomínat ani na ty, co s námi nemůžou být. Zesnulým bychom mohli navštívit hroby a přinést věnec. Zvířátkům do lesa donést nějaké jídlo. Scházet se s přáteli nebo jim alespoň zatelefonovat.

Hodně lidí má z Vánoc strach. Ihned se jim vybaví lítání po obchodech, sháňka po stromečku, kupování kapra, pečení cukroví a hlavně úklid. Chybou je, že ve většině rodin na tomto Vánoce stojí a padají. Nemyslím si, že je to nutnost. Je sice hezké, když máte všechny ty věci splněné, ale zbytečnou hlavu bych si z toho vážně nedělala. Důležitější jsou pro mě jiné věci. Především to, že se každý rok všichni do jednoho sejdeme.

Hezký zbytek odpočinku.

Loučí se Veronika.


Pomáhají Ježíškovi!